Włoskie jedzenie - przeczytajcie uważnie

  •    So, 10 Paź 2020 20:57
Podróże kontra koronawirus. Na razie tę batalię wygrywa (choć nie "do zera") to małe ustrojstwo, więc szukamy również tematów zbieżnych z wyjazdami. Italia kojarzy mi się, oprócz piłki nożnej, z jedzeniem. Regiony chronią swoje niepowtarzalne produkty oznaczając je w specjalny sposób. Wszystko, by skutki kopiowania były coraz mniej dotkliwe. Patrząc opakowania żywności natrafimy na logo „DOP”, „IDP” lub „Made in Italy”. O co w tym chodzi?

Logo ”DOP”

„DOP” to „Denominazione d’ Origine Protetta”, innymi słowy „Chroniona Nazwa Pochodzenia”. Bardzo ścisłe zasady są stosowane by móc oznaczyć produkt logo “DOP”. W szczególności taki towar musi spełniać najwyższe standardy jak chociażby to, że ma być produkowany na określonym terenie zapewniającym niezmienną jakość. Składniki muszą pochodzić z określonego źródła lub nawet być wyprodukowane przez rodziny, które to robią z pokolenia na pokolenie. Miejsca produkcji są zatwierdzane przez władze, a każdy wykorzystywany składnik jest sprawdzany pod kątem jego jakości oraz tego skąd pochodzi i jak został przygotowany. Tylko wyselekcjonowane organizacje mogą wystawiać certyfikaty pochodzenia.

Więcej


Comments

captchaType the text.
cancel reply


O autorze

Krzysztof Kowalski
Krzysztof Kowalski

justkowalski.pl

Kocha podróżować. Odwiedził jakieś 100 ciekawych regionów w ponad 60 krajach, na 6 kontynentach.